Le Serpent - Duikplaats 16A Scharendijke West

GREVELINGENMEER

Lengte: 60 meter
Diepte: stuurhut 21 meter, diepste punt 29 meter
GPS-coordinaten: 51.73907 - 3.84396

Een wrak afzinken dat als kunstmatig rif de onderwaternatuur een stimulans kan geven én als onderwaterattractie voor duikers dient: met dat idee zijn Rijkswaterstaat Zeeland, Provincie Zeeland, Gemeente Schouwen-Duiveland, Nederlandse Onderwatersport Bond, Natuur- en Recreatieschap De Grevelingen en Dive-Inn De Kabbelaar in 2009 begonnen met het project 'Le Serpent'.

Het afzinken van dit 60 meter lange schip, dat in de Schelphoek feitelijk 'in de weg' lag, bleek voor diverse partijen een interessant project te zijn. Zo sloot het onder andere perfect aan bij het Masterplan Zeeland, een plan dat de Nederlandse Onderwatersport Bond in opdracht van de Provincie Zeeland heeft geschreven om het 'product' duiken economisch beter te benutten. Ook diverse andere partijen hadden belang bij het afzinken van Le Serpent.

Na een projectvoorbereiding van maar liefst twee jaar is Le Serpent op dinsdag 5 juli 2011 getransporteerd naar het Grevelingenmeer. Drie dagen later is het betonnen schip ten westen van de jachthaven van Scharendijke afgezonken.

Hoewel de bedoeling was dat Le Serpent op twaalf meter diepte zou komen te liggen, is het schip uiteindelijk op een diepte van 23 meter terecht gekomen. Hierdoor dienen enkele veiligheidsmaatregelen te worden genomen om te waarborgen dat duiken op Le Serpent veilig gebeurt. Meer informatie hierover is te vinden op www.leserpent.nl.

 

Wil je het transport en afzinken van Le Serpent in beeld zien? Bekijk hier de prachtige documentaire van Aqua-vids.com!

 

Dit project is mede gerealiseerd met financiële steun van de provincie Zuid-Holland en Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling, Europa investeert in zijn platteland.

2010: Le Serpent in de Schelphoek
Foto: Rijkswaterstaat Zeeland
8 juli 2011: Le Serpent wordt afgezonken
Foto: Peter Jacobs Bekijk meer foto's op www.leserpent.nl
Illustratie: HES van Schoonhoven